Olijfolie: oogst en verwerking

Vanaf de mooie bloesemperiode in het voorjaar tot het rijpen van de olijven in prachtige groen en dieppaarse kleurschakeringen in november, is de olijfboom een lust voor het oog. Begin november is een belangrijk moment want dan bepalen we de rijpheid van de olijven en het juiste oogstmoment. Timing is essentieel: een onrijpe olijf geeft minder olijfolie en een te rijpe olijf een slechtere kwaliteit.

Samen met de plukkers staan wij paraat en iedereen is in afwachting tot het startsein wordt gegeven. De oogstperiode begint in november en kan tot eind januari duren.

Oogst en verwerking

Voor de oogst worden speciale netten onder de bomen gelegd. De olijven worden voorzichtig geplukt met behulp van handharken en speciale schudders. De olijven vallen op het net en na het verwijderen van zoveel mogelijk blad, gaan ze naar de Coöperatie. Daar worden de kratjes gewogen, de olijven gewassen en van overgebleven blaadjes ontdaan. Vervolgens worden ze in een bassin door een wormwiel vermaalt tot een olijvenpasta.

Persing

Dan wordt de pasta in een geavanceerde machine gecentrifugeerd met 4.000 toeren per minuut waardoor de olijfolie in een keer van de pulp wordt gescheiden. Dit alles gebeurt in een gesloten systeem, onder de 26C°, (koude persing) waar geen lucht en zuurstof bij komt, zodat de olijfolie niet oxideert.

Eerste persing heeft geen betekenis meer, omdat de krachtige pers de olijfolie in een keer uit de olijven centrifugeert.

Na de persing proeven wij met experts de olijfolie en gaan er samples naar het laboratorium, waar vervolgens de zuiverheid en zuurgraad van de olijfolie wordt vastgesteld en waar de olijfolie. (Lees meer over de zuiverheid).

Natuurlijke filtering

Na het persen is olijfolie troebel. Om deze natuurlijk helder te krijgen laten we de olijfolie drie maanden rusten in RVS containers. Het residu zakt en zo wordt de olijfolie op een natuurlijke manier helder verkregen.

Snoei

Onze olijfbomen staan ruim zes meter uiteen en worden eens per vijf jaar flink gesnoeid. Hierdoor vangen ze veel zon en licht en dat zorgt weer voor een optimale groei van de olijven.

Gerelateerde berichten

Hellingproef

Het is een week of twee geleden. Ik stap voor de allereerste keer in mijn gloednieuwe bedrijfswagen. Hij is beletterd [...]

Titel

Ga naar de bovenkant