Olijfolie warm of koud te gebruiken?

De meeste mensen gebruiken olijfolie alleen voor koude toepassingen. Maar dit is lang niet het enige waarvoor olijfolie gebruikt kan worden. In de olijfolie producerende landen, gebruikt men gemiddeld 50 liter extra vergine olijfolie voor koude én warme gerechten.

Het Mediterrane dieet is nog steeds het gezondste! Gebruik echter wel een zuivere olijfolie.

Pure Olive Oil & Prime Olive Oil-BIO

Zacht van smaak en van nature goed te verhitten. PURE OLIVE OIL heeft een rookpunt van 225℃ en PRIME OLIVE OIL van 190℃. Hierdoor kunnen ze zowel koud als warm gebruikt worden, zonder smaak-en kwaliteit verlies.

Wanneer en hoe kunt u onze olijfolie warm toepassen?

Dat olijfolie niet gebruikt kan worden voor bakken en braden is een fabeltje. Een goede extra vergine olijfolie is juist uitstekend geschikt om te verhitten. Dit heeft echter te wel te maken met:

  • De eigenschap van de olijf
  • De zuiverheid
  • De manier van verwerken
  • De manier waarop de olijfolie wordt verwarmd

Onze olijven worden geperst via een geavanceerde centrifuge techniek die ervoor zorgt dat minuscule schilletjes, pulp en water zoveel mogelijk worden verwijderd en dat komt de zuiverheid ten goede!

Rookpunt van olijfolie

Een belangrijk gegeven is het rookpunt. Dit is de temperatuur waarbij de olijfolie begint te roken. Bij bakken en braden varieert de temperatuur tussen 160-180˚C. Ligt het rookpunt hoger dan 180˚C en blijft de olijfolie goed van reuk en smaak dan is deze geschikt voor warme gerechten.

Tip voor verwarmen

Marineer een gerecht in olijfolie. Verwarm de pan zonder olijfolie. Zet de temperatuur lager en schenk daarna olijfolie met een snufje zout in de pan. De olijfolie wordt dan langzaam verhit en het zout zorgt voor minder spetteren.

Bewaren van olijfolie

Lucht, licht (oxidatie) en warmte zijn de vijanden van olijfolie. Bewaar het daarom goed afgesloten op een donkere plaats, bij een temperatuur tussen de 12 tot 25C°. Een koude gestolde olijfolie behoudt zijn kwaliteit als deze weer op temperatuur komt. Een verhitte olijfolie verliest na gebruik zijn kwaliteit.

Gerelateerde berichten

Hellingproef

Het is een week of twee geleden. Ik stap voor de allereerste keer in mijn gloednieuwe bedrijfswagen. Hij is beletterd [...]

Ga naar de bovenkant