Wat bepaalt de kwaliteit van olijfolie?

Onze olijfoliën hebben een zuurgraad onder de 0,5% en zijn hierdoor subliem zuiver. Maar welke kwaliteiten zijn er eigenlijk en wat betekenen ze? Hoe lager de zuurgraad hoe hoger de kwaliteit. Bij hoge kwaliteit olijfolie is het smaakprofiel in balans en is de zuurgraad onder de 0,8%.

EXTRA VERGINE OLIVE OIL (EVOO)
Extra Vergine (vierge of virgin) Olive Oil (EVOO) betekent ‘maagdelijk’. Het is de eerste onbehandelde koud geperste olijfolie met de meeste smaak, vitamines en mineralen maar zonder toevoegingen. De zuurgraad van EVOO moet onder de 0,8% liggen.

VERGINE OLIVE OIL
Ongeraffineerde olijfolie. Gemaakt van een minder zuivere en kwaliteit dan een extra vergine olijfolie. De zuurgraad ligt tussen 0,8% tot 2%.

OLIVE OIL
Geraffineerde olijfolie. De pulp wordt nogmaals verwarmd en geraffineerd (verhit en gemanipuleerd!) Smaak, geur, vitamines en mineralen gaan verloren. De  zuurgraad is 2% tot 2,5%.

POMANCE OLIVE OIL/SANSA
Blend van geraffineerde olie en extra vergine olijfolie.

SMAAKPROFIEL
Het smaakprofiel wordt door de mens bepaald en beoordeeld op: kleur, geur, smaak, nasmaak en op algemene beleving.

ZUIVERHEID – ZUURGRAAD
De zuiverheid wordt in het laboratorium gemeten door de bepaling van het vrije zuur, omdat bij degradatie processen in de olijfolie oliezuur uit de estervorm vrijgemaakt wordt. Als de olijfolie niet meer dan 0,8% vrij zuur bevat, mag de olijfolie extra vergine heten.

Gerelateerde berichten

Hellingproef

Het is een week of twee geleden. Ik stap voor de allereerste keer in mijn gloednieuwe bedrijfswagen. Hij is beletterd [...]

Ga naar de bovenkant